Stel je voor: je rijdt ’s ochtends naar je werk en bij aankomst staat je bedrijf in lichterlaaie. De vlammen slaan door het dak en het enige wat je kan doen is toekijken. De grootste nachtmerrie van iedere ondernemer. Hoe brandveilig is jouw bedrijf?
Met een veiligheidsaudit en onderstaande tips verklein je het risico.
Wanneer was de laatste keer dat er een veiligheidsaudit uitgevoerd werd in jouw bedrijf? Door regelmatig een audit uit te voeren, speel je op zeker én weet je welke punten je moet aanpakken en welke prioriteit hebben. Goossaert helpt je bij de uitvoering en de verdere implementatie van de verschillende punten.
Hieronder weergeven we je uit welke punten een brandaudit van Goossaert bestaat.
Samen met jouw persoonlijke expert kies je als klant in welke mate je beroep wenst te doen op onze diensten.
Door een veiligheidsaudit uit te voeren krijg je een goed overzicht van hoe brandveilig jouw bedrijf in werkelijkheid is. Vervolgens kan je dankzij de rapportage meteen aan de slag met de actiepunten waardoor je de brandveiligheid verder verhoogt.
Het is misschien vanzelfsprekend, maar toch zien we in de praktijk dat er soms te weinig brandblussers voorzien zijn of dat deze onvoldoende zichtbaar zijn. Voorzie allereerst voldoende brandblussers van het juiste type. Afhankelijk van de brandklasse mag je wel of niet een schuim-, poeder-, schuim-verbrand-, metaalbrand-, waterbrand of CO²-blusser gebruiken. Een overzicht van type brandblusser in combinatie met brandklasse vind je hier terug.
Hiernaast signaleer je brandblussers – en slangen best met fotoluminescente pictogrammen voor een duidelijk zichtbaarheid. Bij een nieuwbouw gebruik je pictogrammen volgens de nieuwe ISO 7010-norm. Als je al pictogrammen gebruikt volgens het KB, mag je hiervan verder gebruik maken. De wetgeving zegt dat je maar één tegelijk mag gebruiken, er mag dus geen mengeling zijn tussen de twee soorten pictogrammen.
Graag meer informatie?
Vraag advies aan onze experts.
Waar plaats je de brandblussers? Er is geen verplichte wetgeving hiervoor, maar er zijn wel enkele aanbevelingen. Zorg er allereerst voor dat je brandblussers in het evacuatieplan zijn opgenomen. Plaats ze op makkelijk toegankelijk plaatsen met veel passage. Zo is het bijvoorbeeld interessanter om een brandblusser in gangen te plaatsen dan in specifieke kantoorruimtes. Tot slot plaats je er ook best één aan de nooduitgang of in de buurt hiervan.
Bij een grote brand moet je zo snel mogelijk buiten zien te raken. Evacuatieplannen zorgen ervoor dat je bezoekers, werknemers en jijzelf via de snelste weg het gebouw kunnen verlaten. Het is bovendien wettelijk verplicht om deze plannen op te hangen. Idealiter hang je dit plan aan elke ingang op het gelijkvloers en minimaal één plan per niveau. Wij raden aan om je evacuatieplannen ook op drukke plaatsen te hangen.
Het evacuatieplan moet de volgende zaken zeker bevatten:
Wens je graag hulp voor het opmaken van jouw evacuatieplan?
Onze experts bij Goossaert helpen je hier mee verder.
Vraag je vrijblijvende afspraak aan.
Ga geregeld na of alle nooduitgangen bereikbaar zijn en er geen materiaal zoals paletten, dozen, ladders of ander materiaal de nooduitgang blokkeert. Alle nooduitgangen moeten steeds vrij zijn. Ze mogen ook niet gebruikt worden als tijdelijke opslagplaats.
Door visueel deze zone te markeren, communiceer je dit met jouw medewerkers.
Zo is vloermarkering of onderstaande vloerstickers een mogelijke oplossing.
Interesse? Goossaert helpt je hier mee verder.
Neem gerust contact op.
Wettelijk is het verplicht om jaarlijks een evacuatieoefening te organiseren. Het is zeker nodig om je werknemers voor te bereiden op een noodgeval zoals brand of gaslek. Tijdens deze oefening heb je de mogelijkheid om na te gaan of alles vlot verloopt en eventuele verbeterpunten aan te pakken. Tijdens een echt noodgeval is het hiervoor te laat.
Wil jij op tijd op de hoogte zijn dat er brand uitbreekt in je bedrijf? Maak dan zeker gebruik van rookmelders. Vanaf dat de sensors rook definiëren, gaat er een alarm af.
In woningen zijn rookmelders sinds 1 januari 2020 wettelijk verplicht, maar in bedrijven nog niet. Toch raden wij iedereen dit sterk aan.
Breng nieuwe werknemers bij hun start op de hoogte over alle veiligheidsprocessen. Zo ook wat ze moeten doen in geval van een noodgeval. Wij raden aan om dit in je onthaalbrochure te vermelden. Zo lezen je nieuwe medewerkers dit achteraf nog eens rustig na. Tot slot geef je best een rondleiding binnen het bedrijf om alle nooduitgangen en vluchtroutes aan te tonen.
Wens je nog meer informatie brandpreventie of onze veiligheidsaudit?
Contacteer ons vrijblijvend.