“Kanban” is een term uit het lean management en just-in-timeproductie (JIT), dat grofweg als “signaalbord” kan vertaald worden. Bij JIT is het kernidee maximale waarde te realiseren en tegelijk verspilling te vermijden. Dit door telkens “precies op tijd” te laten leveren wat nodig is om de productie draaiende te houden.
Door verspillingen en onnodig gebruik van opslagruimte te voorkomen dalen de operationele kosten van het bedrijf. Zo kan de winst stijgen. Het kanban concept komt hierbij goed van pas.
Kanban toepassingen (kaarten, borden,…) signaleren dat er iets moet gebeuren. Op deze manier zetten ze verschillende stappen binnen het productieproces in gang. Bij het organiseren en beheren van voorraadruimtes kunnen kanban kaarten een sterk hulpmiddel zijn.
De kaarten steek je tussen de voorraden van de productiemiddelen om visueel te signaleren dat de voorraad in de “red zone” terechtkomt. Dat betekent dat de voorraad bijna opgebruikt is en dat het herbestelproces meteen geactiveerd moet worden opdat de productie niet stilvalt.
Een werknemer is bezig met zijn dagelijkse werkroutine en merkt dat hij door zijn bak met productiemiddelen (vijzen, koord, onderdelen, breekmessen, metaal,…) heen gegaan is – tijd om die terug aan te vullen zodat hij verder kan werken. Hij gaat naar de voorraadruimte en neemt wat hij nodig heeft. Daarbij komt hij op een bepaald moment een kanban kaart tegen: de voorraad is bijna op.
Op deze kaart staat een duidelijke omschrijving van welke stappen hij nu moet ondernemen om het herbestelproces in gang te zetten en alle relevante informatie die hij moet doorgeven. Hij volgt de instructies van de kanban kaart en gaat dan terug aan het werk. De volgende keer dat hij zijn productiemiddelen moet aanvullen ziet hij dat de voorraad terug goed opgevuld is. De kanban kaart zit weer op haar plaats.
Als je beslist om kanban kaarten te gebruiken in jouw voorraadruimtes, dan raden we aan om deze van duurzame materialen te maken zodat deze lang bruikbaar blijven. Op lange termijn bespaart dat heel wat tijd en geld. Door de kaarten te printen (in plaats van met de hand uit te schrijven) kan alle relevante informatie op een leesbare manier getoond worden.
Hou ook rekening met de omgeving waarin jouw kanban kaarten gebruikt zullen worden. Zullen ze vaak in contact komen met stoffen die de integriteit van de kaarten kunnen aantasten, zoals bijtende chemicaliën of motorolie? Komen ze in hele koude of net hele warme ruimtes terecht? Door hier op voorhand rekening mee te houden en op in te spelen voorkom je tijdverlies en vervangkosten.