De kans is groot dat je de afgelopen dagen de term LK-99 kamertemperatuur supergeleider al eens hebt zien passeren, maar wat is het juist? Het nieuws gaat in de wetenschappelijke wereld alvast rond als een lopend vuurtje, maar eigenlijk zou elke aardbewoner op de hoogte moeten zijn van dit revolutionaire nieuws, als de theorie effectief klopt. Want het gaat voorlopig nog om een hypothese van 2 Zuid-Koreaanse onderzoekers die beweren dat ze een supergeleidend materiaal ontwikkeld hebben dat werkt onder kamertemperatuur en bij normale atmosferische druk. Als hun theorie bevestigd wordt door andere wetenschappers staat 1 ding vast, dit zou de grootste wetenschappelijke doorbraak uit ons leven betekenen en de wereld zoals we hem nu kennen zal nooit meer hetzelfde zijn.
Materiaal dat elektriciteit geleidt zonder weerstand is momenteel al mogelijk, maar daarvoor moet je die materialen onder nul koelen (-273,15°C) én onder hoge druk bewaren. Dat maakt het totaal onpraktisch om te gebruiken in bv. een smartphone of een auto. Materiaal dat dit kan bij kamertemperatuur zou een ware revolutie betekenen en de deur openzetten naar een ongezien efficiënt gebruik van elektriciteit, aangezien er geen energieverlies is.
Het spreekt voor zich dat LK-99 ongeziene elektriciteitsbesparingen met zich mee zou brengen en een ongelofelijk positieve impact op het milieu zou hebben. Denk daarnaast ook aan de mogelijkheden voor kwantumcomputers, het elektriciteitsnet, en bijvoorbeeld ruimteverkenning, ze zijn haast onvoorstelbaar. Nu nog hopen dat de theorie effectief klopt.
Wij zouden Goossaert niet zijn zonder te denken aan hoe dit de veiligheid in bedrijven kan verhogen. Wij somden al een aantal zaken op. Aangezien LK-99 zonder weerstand werkt, is er minder hitteontwikkeling, en vermindert het risico op oververhitting van machines en brandgevaar aanzienlijk. Door de stabielere stroomvoorziening zouden er ook minder storingen in machines en apparaten zijn, en zouden apparaten minder snel uitvallen. Daarnaast kan LK-99 elektromagnetische interferentie tussen apparaten verminderen, omdat het elektromagnetische velden beter zou beheersen. Zo zorgt het voor een veiligere werkomgeving waarin apparatuur probleemloos naast elkaar kan functioneren. Als laatste biedt LK-99 ook de mogelijkheid om gevaarlijke materialen te vervangen door veiligere alternatieven. Zo vermindert de blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen voor werknemers en draagt het bij aan een gezondere werkomgeving.
Ja we geven het toe, wij waren ook al even aan het wegdromen bij het slagen van LK-99 na het horen van al zijn mogelijkheden. Toch moeten we kritisch blijven en beseffen dat de kamertemperatuur supergeleider er morgen nog niet zal zijn. Er is namelijk veel discussie over de vondst van de Koreanen, want hun onderzoek laat blijkbaar cruciale details achterwege, wat controle ervan lastig maakt. Momenteel testen wetenschappers van over de hele wereld alleszins hun theorie uit, dus is het afwachten of hier een doorbraak in komt. Wij zijn alvast heel benieuwd!
Helaas kunnen we momenteel nog niet genieten van de voordelen van LK-99 om de veiligheid in bedrijven te verhogen. Goossaert biedt gelukkig heel wat innoverende veiligheidsoplossingen die de gevaren op de werkvloer kunnen beperken en die momenteel wel al beschikbaar zijn. Bekijk ze snel via onderstaande knop en we helpen je graag verder!