Is jouw werkplek voorbereid op de gevaren van donkere dagen?

Met de komst van de herfst- en wintermaanden worden preventieadviseurs vaak geconfronteerd met een heel pak nieuwe uitdagingen. Een van de meest onderschatte risico’s in deze periode is het verminderde zicht in bedrijfssites en productieomgevingen, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Misschien herken je het wel: een donkere werkplek met losliggende kabels of een vochtige vloer, werknemers zijn minder alert en plots slaat het noodlot toe, een arbeidsongeval, al dan niet met fatale gevolgen. In dit artikel maken we je bewust van de gevaren die optreden wanneer het daglicht afneemt. We benadrukken de noodzaak van meer licht, betere signalisatie en andere oplossingen die de risico’s in de herfst en winter kunnen verminderen. Een goed gesignaleerde werkplek kan levens redden, en we laten je zien hoe slimme oplossingen kunnen bijdragen aan een veiligere werkplek.

Beperkt zicht en onzichtbare gevaren

In de herfst- en wintermaanden wordt het beperkte zicht een veelvoorkomend probleem op bedrijfssites en productieomgevingen. Met kortere dagen en meer duisternis worden de gevaren minder zichtbaar voor werknemers. Dit heeft ernstige gevolgen voor de veiligheid op de werkvloer. In een omgeving met verminderd zicht, o.a. door een verminderd aantal zonlicht, zie je minder goed waar je stapt. Mogelijke gevaren die onzichtbaar worden, zijn trappen, losliggende kabels of materiaal, beschadigingen in de vloer, gladheid of natte vloeren.

Meer licht nodig

Het eerste cruciale aspect om deze risico’s te verminderen, is het toevoegen van meer licht aan jouw productieomgeving. Goede verlichting is essentieel om de werkomgeving veilig te houden, vooral in donkere maanden. Naast een algemene verlichting, kan LED-projectie werknemers beter informeren en waarschuwen over mogelijke gevaren. Dat is in donkere omgevingen een betere oplossing dan traditionele vloermarkering, aangezien het niet verdwijnt bij vuiligheid of stof en omdat het duidelijker is door de bewegingsfunctie van LED-projectoren.

Zorg voor meer grip

Naast meer licht is betere grip van essentieel belang. Tijdens de herfst- en wintermaanden is er vaak vochtig weer en ijzelvorming. Anti-sliptape is dan cruciaal om niet uit te gleiden, zeker op onneffen ondergronden. Koudplast markering is een uitstekende keuze voor fiets- en wandelpaden. Het is duurzaam, hecht zich op bijna alle ondergronden en is goed zichtbaar, zelfs in slechte weersomstandigheden.

Vermijd gevaarlijke zones en bescherm mens en materiaal

Zone-afbakening en aanrijdbescherming helpen bij het voorkomen van ongevallen door het duidelijk afbakenen van gevaarlijke zones met bv. druk heftruckverkeer en bij het beschermen van werknemers en apparatuur. Er bestaat flexibele aanrijdbescherming die deels meegeeft als je ze toch aanrijdt, zo blijft zowel het voertuig als de bescherming gespaard van beschadiging.

Verhoog de zichtbaarheid met reflecterende en interactieve signalisatie

In de herfst- en wintermaanden is het cruciaal om reflecterende verkeersborden op jouw bedrijfsterrein te hebben zodat ze ook ’s nachts of bij bepaalde weersomstandigheden zichtbaar zijn. Het type 250 bord is hier uitstekend voor. Ondanks dat ze enkel verplicht zijn op de openbare weg in Vlaanderen, raden we aan om dit soort bord op uw privéterrein te gebruiken omdat ze duurzamer en veiliger zijn en voor uniforme communicatie zorgen. 

Interactieve signalisatie verhoogt nog meer de zichtbaarheid door een boodschap of een licht te laten knipperen. Daarmee vermijd je operationele blindheid, waarbij werknemers pictogrammen of statische signalisatie niet meer opmerken omdat er gewenning optreedt. Dankzij interactieve signalisatie verhoogt de aandacht en blijf iedereen bewust van zijn omgeving en mogelijke gevaren.

Behoud de veiligheid bij elektrische storingen

Slecht weer, zoals stormen of sneeuwval, kan leiden tot elektrische storingen, wat op zijn beurt risico’s voor onderhoudsmanagers met zich meebrengt. Door stroomuitval moeten zij vaker reparaties houden aan machines en stellen zij zich bloot aan hittebronnen of andere gevaren zoals het onbewust opstarten van de machine door een onwetende werknemer. Een oplossing voor het voorkomen hiervan is lockout tagout. Bij deze procedure breng je onwetende werknemers in de omgeving van herstellingen op de hoogte en sluit je hittebronnen tijdelijk af.

Veiligheidsaudit als preventieve maatregel

Ten slotte raden we aan regelmatig een veiligheidsaudit uit te voeren. Een grondige evaluatie van uw productieomgeving kan potentiële risico’s identificeren voordat ze zich voordoen. Het is een proactieve maatregel die kan helpen om de veiligheid van uw werknemers te verbeteren.

Vergeet de psychologische effecten van deze periode

Een laatste, niet te vergeten impact van deze periode is het psychologische effect op jouw werknemers. Door het winteruur verandert hun slaapritme, wat kan leiden tot vermoeidheid en verminderde alertheid. Daarnaast is er vaak minder zonlicht en komen mensen minder buiten in deze periode, wat kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem en mogelijks zelfs verminderde motivatie. Het is dus belangrijk om jouw werknemers steeds goed te informeren over gevaren in de omgeving. Voorzie daarnaast de nodige tools om het hen zo veilig mogelijk te maken.

Heb je graag meer uitleg op maat door een van onze experts?

Herken je deze gevaren van op jouw werkplek en wil je graag meer informatie op maat
door een van onze experts? Zij hebben jarenlange ervaring in het veiliger maken van
donkere (en klare) werkplekken door hun uitgebreide expertise en kennis in verscheidene sectoren.
Laat je gegevens hieronder achter en zij contacteren jou zo snel mogelijk!

    captcha
    Voer aub de CAPTCHA code hieronder in

    Blijf op de hoogte van
    onze tips en tricks.