Leidingmarkering is essentieel voor een veilige werkplaats, maar wat is de correcte manier om deze te bevestigen? We leggen het je graag uit.
Vooraleer we je uitleggen hoe je leidingmarkering aanbrengt geven we je graag enkele punten waarom je leidingmarkering moet toepassen.
Niet of onvoldoende geïdentificeerde leidingen vormen zonder meer een reëel gevaar. Onwetendheid omtrent de inhoud van een leiding kan zware gevolgen hebben voor zowel de werknemers als voor het machinepark.
Door te investeren in een goede en duidelijke identificatie van uw leidingen voorkom je kosten. Een arbeidsongeval brengt meestal fysiek lijden met zich mee en betekent bovendien een grote uitgavenpost.
Een goede en duidelijke identificatie van leidingen garandeert een beter inzicht in de constructie. Bovendien worden hierdoor onderhoudswerken efficiënter uitgevoerd, wordt onnodig zoekwerk vermeden en is de kans op ongevallen of vergissingen gevoelig kleiner. Gebeurt er toch een ongeval, dan worden er dankzij een goede identificatie in ieder geval kostbare seconden gewonnen, die zelfs levens kunnen redden.
Leidingmarkering bestaat zowel in zelfklevende vorm als niet-zelfklevende vorm.
Beide soorten hebben een andere manier van bevestiging nodig.
Kies de juiste ontvetter. Let hierbij op ontvlambaarheid van het product, lees de gebruiksvoorschriften goed na en gebruik de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen. Er zijn heel wat milieuvriendelijke industriële ontvetters op de markt. Let op de droogtijd, het materiaal moet goed droog zijn alvorens de merker aan te brengen. Vermijd condensvorming op uw leiding. Een kleine condensvorming op jouw leiding, vaak bijna onzichtbaar, kan zorgen voor een niet optimale kleefkracht van je merker.
Wij adviseren een minimum temperatuur van 5°C, zowel voor de omgeving als voor de leiding. Zorg er ook voor dat het temperatuurverschil tussen omgeving, klever en materiaal niet te groot is, maximaal 5°C. Net hierdoor kan condensvorming ontstaan, zeker bij lagere temperatuur. Een materiaalthermometer kan hier best handig zijn.
Hou de lijmlaag zuiver en vermijd contact met je handen. Op die manier bereik je de optimale kleefkracht.
Dit doe je het best geleidelijk en het best van de ene zijde naar de andere (links naar rechts of rechts naar links). Op die manier voorkom je luchtbellen tussen de merker en de ondergrond. Gebruik hiervoor een spatel of roller.
Na 48 uur is de lijm volledig uitgehard en mag de merker gerust belast worden.
Ondanks het feit dat onze leidingmerkers van een industriële kwaliteit zijn en voorzien zijn van een zeer sterke acryllijm, zijn er situaties waarbij we een andere oplossing moeten zoeken. In dat geval bieden leidingmerkers in harde uitvoering het antwoord.
Naargelang de omstandigheden zoeken we naar het beste materiaal dat geschikt is. Dat kan een tagmateriaal zijn in in polyester, PVC, polypropyleen, aluminium, plexi,… of een plaatje in inox. Hierbij kunnen er verschillende drukprocedés toegepast worden.
Enkele opties:
De houder wordt bevestigd met een geschikte kabelband. Deze kan uit nylon bestaan, leverbaar in verschillende lengtes en/of kleuren. In bepaalde omstandigheden is een kabelband in RVS de beste oplossing.
Maar je kan nog een stapje verder gaan. In het geval dat je voor bepaalde leidingen flexibiliteit wenst en de merkers in de toekomst eenvoudig wenst te vervangen, kan je kiezen voor een opklikbare leidingmerker.
Graag hulp bij het kiezen van de juiste leidingmerkers? Of bij de bevestiging hiervan?
Onze experts geven je graag advies in de keuze naar de juiste leidingmarkering.