Veiligheid en jobstudenten: alles wat je moet weten

Werken met jobstudenten
De zomermaanden zijn in aantocht en dat is het moment waarop jouw planning voor productie en logistiek een heuse puzzel wordt door de krappe bezetting. Om de afwezigheid van jouw vaste medewerkers op te vangen overweeg je om enkele jobstudenten aan te werven.
Een win-winsituatie voor beide partijen. Of toch niet?
 
Ga voor een succesvolle en veilige aanwerving van jobstudenten: breng alle gevaren in kaart, werk alle risico’s weg, onderzoek welke taken jobstudenten wel en niet mogen uitvoeren en tref de juiste preventiemaatregelen.
 
We helpen je alvast op weg in dit artikel.
Achteraf nog vragen?
Aarzel niet ons te contacteren.
Wij helpen je met de nodige tools om de veiligheid voor jouw jobstudenten te verhogen.

Alles start met een risicoanalyse

Nog voor jouw jobstudenten aan de slag gaan, moet je eerst een risicoanalyse uitvoeren. Jouw vaste medewerkers kennen misschien alle risico’s en gevaarlijke punten uit het hoofd. Bij jobstudenten is dit zeker niet het geval. Hou rekening met hun gebrek aan ervaring en/of opleiding en het niet bewustzijn van de veiligheidsrisico’s.

Volgens artikel X. 3-3-2. van de codex over het welzijn op het werk moet je onderstaande punten in je analyse opnemen:

  • Uitrusting en inrichting van de arbeidsplaats en de werkpost
  • Aard, intensiteit en duur van de blootstelling aan chemische, fysische en biologische agentia
  • Ordening, keuze en gebruik van agentia en arbeidsmiddelen, met name van machines, apparatuur en toestellen, en de bediening daarvan
  • Organisatie van de arbeid, dat wil zeggen regeling van arbeidsmethoden en arbeidsproces, en de wisselwerking daartussen
  • Niveau van opleiding en voorlichting van de jongeren op het werk

Risicoanalyse beoordelen

Nadat je de risicoanalyse hebt uitgevoerd, beslis je of het gerechtvaardigd is om een jobstudent in te zetten op de werkplek die jij in gedachten hebt.

Volgens artikel X.3-8 van de codex over het welzijn op het werk mogen jobstudenten geen jobs uitvoeren met gevaar voor:

  • Een te grote lichamelijke of psychische belasting
  • Blootstelling aan ioniserende straling
  • Blootstelling aan extreme koude of hitte, of aan lawaai of trillingen
  • Blootstelling aan giftige of kankerverwekkende stoffen, stoffen die erfelijke genetische veranderingen veroorzaken, stoffen die tijdens de zwangerschap schadelijke gevolgen hebben voor de foetus of die voor de mens anderszins schadelijke chronische werking hebben
  • Een beperkt veiligheidsbewustzijn, onervarenheid of onvoldoende opleiding waardoor ze de risico’s niet beseffen of kunnen inschatten

Hiernaast zijn er ook verschillende expliciet verboden werkposten volgens codex bijlage X.3-1.
Deze zijn ingedeeld in volgende werkzaamheden:

  • Verboden Agentia: zowel fysisch, biologisch als chemisch.
  • Verboden Proces – werkzaamheden: het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden of het gebruik van machines.
  • Werkplaatsen die verboden zijn voor jobstudenten.

Een gedetailleerde lijst hiervan download je hier.

Preventiemaatregelen nemen

Volgens de wet mag je jobstudent nu aan de slag. Toch zijn nog niet alle gevaren geweken. Bij de opstart is het belangrijk om jobstudenten de nodige opleiding te geven. Informeer hen over welke persoonlijke beschermingsmiddelen ze moeten gebruiken, waarom deze van belang zijn, waar en hoe ze deze correct gebruiken.

Duid hen ook op gevaren in het bedrijf of die aan hun taken zijn gelinkt. Jouw vaste werknemers kennen je bedrijf misschien wel uit hun broekzak, maar jobstudenten (of starters) nog niet.
Signaleer daarom alle gevaren met veiligheidspictogrammen of LED-projectie. Vallende voorwerpen, een aanrijding door een heftruck of een terugslag van een machine zijn enkele voorbeelden van verborgen gevaren.

Hieronder vind je verschillende voorbeelden terug van: LED-projectie en ons interactieve anti-aanrijding systeem om aanrijdingen te voorkomen.

Machine gebonden risico’s kan je signaleren met de juiste veiligheidspictogrammen. Informeer jobstudenten over ruimtes met gevaarlijke stoffen en/of stralingen. Door deze nog eens extra te signaleren, speel je op zeker. Zorg hiernaast ook dat veiligheidsinstructiekaarten van je machines of arbeidsmiddelen up-to-date en aanwezig zijn in de buurt van het toestel. Dit kan eenvoudig met onze handige magnetische mapjes.

Vergeet niet om geplande werken met jouw jobstudenten te communiceren. Staat er een onderhoud aan machines op de planning? Informeer hen hierover en laat hen kennismaken met de lockout-tagout tools en tags die je hiervoor gebruikt. Op de dag van het onderhoud herkennen ze deze tools en het gevaar dat hierbij gepaard gaat.

Hulp nodig om de gevaren bij jouw op de werkvloer te signaleren?
Onze experts staan steeds voor je klaar. We komen vrijblijvend bij je langs, luisteren naar jouw wensen en zoeken samen naar de passende oplossing.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand contactformulier.


    Blijf op de hoogte van
    onze tips en tricks.